We willen niet meer terug naar hoe het was

Een nieuwe DJ-cursus beginnen, leren schilderen, een cursus Spaans nemen: in de tijd van corona reflecteren we allemaal op ons leven. Wat willen we nu eigenlijk en wat is nu echt belangrijk in het leven? We willen iets nieuws gaan leren, een ander pad inslaan en of toch nog die uitgestelde droom gaan achtervolgen. Het lijkt wel alsof we het er allemaal over eens zijn: we willen niet meer terug naar hoe het was. Naar aanleiding van de online 075 Heroes training (De kracht van focus) die gegeven wordt op 3 juni spraken we met Lieke (trainer & coach en oprichter van VUUR) over hoe je nu eigenlijk ‘begint’ met persoonlijke ontwikkeling, hoe je de motivatie erin houdt en bespreken we wat er op het programma staat voor 3 juni! 

Wie is Lieke?

Lieke is 28 jaar, internationaal gecertificeerd nlp trainer & coach en oprichter van VUUR. Tien jaar geleden faalde ze voor de vierde keer voor haar rijbewijs. Dit terwijl ze prima kon autorijden… Het lag bij haar wat dieper. Een coach hielp haar zich mentaal voor te bereiden en zo slaagde zij met vlag en wimpel. Sindsdien is ze geobsedeerd met psychologie. Ze is afgestudeerd en na haar eerste trainingsbedrijf (FYBY), helpt ze nog steeds dagelijks mensen op persoonlijk vlak ontwikkelen met haar nieuwste bedrijf: VUUR. 

Lieke, waarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk? 

Persoonlijke ontwikkeling is voor mij echt een “way of life”, want hoe lekker is het als je van alles wat je meemaakt iets kunt leren? Volgens mij is persoonlijke ontwikkeling niets anders dan de bereidheid om te reflecteren, je mindset te trainen en open te staan voor nieuwe belevingen. Het leven is zo interessant! Voor mij zorgt persoonlijke ontwikkeling voor levensenergie! 

Stel, ik wil mezelf ‘meer ontwikkelen’, waar begin ik dan? 

Bij jezelf! Begin bij het stellen van aantal vragen, zoals bijvoorbeeld:

 1. Waar sta ik nu? 
 2. Waar wil ik naar toe? 
 3. Wat houdt me tegen? 
 4. Wat heb ik nodig? 

Voor iedereen is de start anders maar een start is een START! Dit kan simpelweg de nieuwsgierigheid op zich zijn: ‘Wat betekent persoonlijke groei eigenlijk voor mij?’, maar ook een inzichtgevend gesprek met een goede vriend of een interessant boek. Naar aanleiding hiervan kun je een coach bellen of informeer je bijvoorbeeld bij 075 Heroes. 

Een andere tip: Wist je dat elke overwinning zorgt voor handige verbindingen (neurale wegen) in het brein waardoor er gelukshormonen worden aangemaakt? Maak je stappen dus lekker klein, dan heb je veel om trots op te zijn en te vieren 😉 

Hoe vind je de motivatie om aan persoonlijke ontwikkeling te doen in een tijd van corona? Waarin ‘thuis’ ineens veel drukker is en soms ook als de sportschool en het kantoor dient. 

Er zijn altijd wel dingen die ons kunnen “tegenhouden” om aan onze persoonlijke groei te werken, maar eigenlijk is elke situatie de ideale situatie om met je eigen groei bezig te zijn. Want persoonlijke groei is niet iets wat je leert uit een boek, maar wat je leert tijdens het leven. (en natuurlijk kan een boek daarbij ondersteunend zijn). Juist in deze tijd waarin veel vaste patronen niet meer zo vast zijn en de wereld een beetje anders is, merk ik dat ik het heerlijk vind om dingen die ik tegenkom bij mezelf aan te gaan. 

Wat mij helpt: 

 • Tijd en rust nemen voor mezelf (wandelen of in het zonnetje te liggen). 
 • Regelmatig te letten op m’n ademhaling, (goed door ademen).
 • Aandacht voor mijn voeding, bijv. extra groente eten of veel water drinken.
 • Verdiepende gesprekken voeren met mensen in m’n omgeving en hen veel vragen te stellen.
 • Een motiverende video’s te kijken op YouTube .
 • Online op zoek te gaan naar inspirerende sprekers of boeken.
 • Podcasts luisteren 
 • Goed slapen, vroeg naar bed en vroeg op staan! 

Al dit soort activiteiten helpen mij en zijn als het ware continue reminders dat ik mezelf belangrijk vindt. Want in essentie gaat het misschien daar wel om: Vind jij jezelf belangrijk genoeg om jezelf alle ruimte en mogelijkheden te geven om te ontwikkelen? 

Heb je advies voor jongeren die niet weten wat ze willen gaan doen? 

Geef jezelf toestemming om te ontdekken! Je leest het goed ja, er zit al van alles in jou! Alleen soms kan je er (door verschillende oorzaken) even niet bij.. Door veel te DOEN en vaker JA te zeggen, geef je jezelf de mogelijkheid om erachter te komen waar jouw VUUR van gaat branden! Soms heb je hier wel wat LEF voor nodig om werkelijk uit je comfort zone te gaan, want daar ga je antwoorden vinden. Lef hebben om te gaan beleven is KEY! 

Dit is ook wat we bij projecten zoals Local Heroes* en 075 Heroes doen… Kennismaken met verschillende mensen en werkgebieden. En het belangrijkst.. onderdelen van jezelf. Zo kom je er “vanzelf” achter waar je graag meer van wilt en wat werkt voor jou. 

* 075 Heroes is een onderdeel van MDT Local Heroes. 

Wat gaan jullie doen tijdens de online workshop van 075 Heroes? 

We gaan het hebben over: aandacht, communicatie, stemming en strategieën. Dagelijks heb je hier al mee te maken, maar wellicht ben je je daar nog niet van bewust. Voel nu maar eens: in welke stemming ben je nu? En is deze stemming helpend voor je? Hoe gaaf (en fijn) is het om een stukje bewustwording en verdieping te ervaren binnen jezelf, zodat je makkelijker om kan gaan met wat er op je pad komt om zo nog succesvoller je doelen te behalen! 

Tijdens de online workshops van 075 Heroes maken we kennis met elkaar via Zoom. Hierbij leggen we de theorie uit en gaan we op een leuke manier aan de slag, zodat de inzichten over “hoe het werkt voor jou” vanzelf komen. Ontspanning, energie en plezier zijn voor ons belangrijkste uitgangspunten om met elkaar tijdens de online workshop aan de slag te zijn! 

Wil je bij de online training zijn? Meld je aan voor 075 Heroes! Dit kan via de website: https://localheroes-mdt.nl/075-heroes/, via mail: localheroes@tlokaal.com of bij Nynke via 06-40038281.

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.