Hoe wordt je tussenjaar een jaar om nooit te vergeten?

Yes! Je weet het nu zeker: je neemt een tussenjaar. Je hoeft nog even geen opleiding te kiezen en geen universiteit of hogeschool. Geen gedoe met vakaanmeldingen of boeken die besteld moeten worden. Geen aanwezigheidsplicht bij werkcolleges, geen deadlines en geen studiepunten. Maar wat dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je tussenjaar een tijd wordt om nooit te vergeten?

Tip 1: Begin op tijd met nadenken 

Er bestaan beurzen die je voor een tussenjaar kunt aanvragen. Zo geeft de Europese Unie subsidie voor 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk. Ook zijn er beurzen voor high school- en universiteitenprogramma’s. Die moet je alleen wel op tijd aanvragen, soms zelfs een halfjaar van tevoren. Hetzelfde geldt voor sommige studies met een selectieprocedure. Als je na je tussenjaar in september wilt gaan studeren, moet je je soms al in januari aanmelden. Geniet volop van je tussenjaar, maar begin ook weer op tijd met nadenken over wat en hoe daarna.

Tip 2: Vraag jezelf af waarom je een tussenjaar neemt

Begin niet meteen met zoeken naar reizen, landen, of cursussen. Die keuze komt later wel. Sta eerst eens stil bij de vraag waarom je eigenlijk een tussenjaar neemt. Wil je graag reizen of heb je juist behoefte aan rust en ontspanning? Oprichter van het TussenjaarKenniscentrum Daniëlle Vogels adviseert om jezelf de vraag te stellen: “Wat zou ik doen als geld geen rol zou spelen?” Dan kom je achter je motivatie en drijfveren en is het makkelijker om je perfecte tussenjaar voor je te zien. 

Tip 3: Eerst reizen, dan werken

Het klinkt misschien tegenstrijdig, want veel mensen gaan eerst werken en geld verdienen en pakken dan pas hun koffers. Daniëlle Vogels raadt juist aan om het omgekeerde te doen. Op reis doe je veel ervaringen op, waardoor je jezelf leert kennen en beter weet wat je wilt met je toekomst. Als je dan weer thuiskomt, heb je nog genoeg tijd om je daarop te oriënteren. 

Tip 4: Maak een tussenjaarplan

Een jaar lijkt lang, maar als je geen duidelijke plannen maakt kan het zomaar voorbij vliegen. Probeer daarom je doelen op te schrijven en je jaar in te plannen. Het is handig voor jezelf om dat op papier te hebben, maar kan ook heel fijn zijn voor je ouders en vrienden. Zij kunnen jouw keuze om de studie nog even uit te stellen dan beter begrijpen en respecteren (mocht dat nog niet zo zijn).

Tip 5: Je hoeft het niet alleen te doen!

Als je echt iets van je tussenjaar wil maken, komt er stiekem toch best nog wat bij kijken. Gelukkig hoef je het niet alleen uit te zoeken! Je kan natuurlijk altijd met je ouders, vrienden of een decaan praten, maar het is ook mogelijk om de hulp van een tussenjaarorganisatie in te schakelen. Zij kunnen helpen om jouw tussenjaar vorm te geven. 

En, last but zeker not least: vergeet het woord ‘tussenjaar’! Een tussenjaar bestaat eigenlijk helemaal niet. Je moet het niet zien als een jaar tussen de middelbare school en de vervolgstudie, maar als een jaar waar jij voor de volle 100% van gaat genieten. Veel plezier!

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.