Mandy (22): “Ik heb geleerd dat ik mezelf mag accepteren: het hoeft niet perfect.”

Vraag Mandy wat haar leukste ervaring van de afgelopen drie maanden is, en ze kan haast niet kiezen. Een goed teken. Na een lastige periode ontdekte Mandy in een veilige omgeving haar kwaliteiten: “De begeleiders vragen ons steeds opnieuw waar we behoefte aan hebben.” Mandy is pas op de helft van haar MDT (maatschappelijke diensttijd), maar vertelt nu al wat het traject haar opgeleverd heeft.

Hoe heb je van MDT gehoord?

Mandy: “Ik was al een tijdje op zoek naar iets dat me zou helpen in mijn ontwikkeling. Ik stond een beetje vast: mijn school heb ik niet afgemaakt en passend werk kon ik niet vinden. Wel deed ik al vrijwilligerswerk, waar een collega MDT tipte. Ze vond het echt iets voor mij.”“Met MDT ontdek je op een veilige en creatieve manier je kwaliteiten”

Waarom deed je mee aan MDT?

Mandy: “In die periode stond ik overal voor open. Als jonge ervaringsdeskundige bij de gemeente Zaanstad hielp ik al jongeren die een depressie hebben. MDT leek me een veilige en creatieve manier om meer van mijn kwaliteiten te ontdekken.”

Wat doe je allemaal?

Mandy: “De groep is gemengd, zowel qua leeftijd als achtergrond. Sommigen komen even niet verder met school, maar er is ook een vluchteling en bijvoorbeeld iemand uit de reclassering. Bij Local Heroes leer je waar je goed in bent en je krijgt vertrouwen om die kwaliteiten op je werk of bij een stage in te zetten.”“Het maatschappelijke project aan het eind is echt een cadeautje.”

“Het programma is echt op maat: de begeleiders vragen ons steeds waar wij behoefte aan hebben en geven altijd positieve feedback. We doen creatieve oefeningen en geven presentaties om elkaar beter te leren kennen. Soms moet je jezelf daarvoor ‘stretchen’, uit je comfort zone gaan. Maar daar leer je altijd iets nieuws van.”

“We bereiden ons nu voor op het eindproject. Dan ga je meekijken bij één of meerdere maatschappelijke organisaties. De basis is gelegd, dit zie ik als een mooi cadeautje.”“Mijn kritische blik komt bijvoorbeeld van pas bij beleidswerk. Daar was ik zelf nooit opgekomen.”

En nu?

Mandy: “Het is moeilijk om iets te kiezen wat eruit springt, want ik heb hier zoveel aan gehad. Het belangrijkste is toch wel de warmte in groep. Ik had bijvoorbeeld een tijdje niets van me laten horen en stuurde daarover een video naar de groep. Spannend om op te nemen, maar voor mij ook een manier om weer in de verbinding met de rest te komen. Ik heb geleerd dat ik mezelf mag accepteren: het hoeft niet perfect.”

“Wat ik verder geleerd heb, is dat ik kritisch ben. Ik ben altijd op zoek naar verbetering. Samen met de begeleiders bedacht ik dat beleidswerk misschien wel iets voor mij is. Daar was ik zelf nooit op gekomen! Zij hebben me sowieso geïnspireerd om mijn eigen weg te kiezen. Ik wil ook coach worden.“

Ook een MDT doen bij Local Heroes?

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.