Impact maken in tijden van Corona? Zo doe je dat!

In de tijd van een crisis zie je bijna altijd een verschuiving van het individu naar het collectief. Zo ook met het coronavirus. Tot nu toe is er maar een remedie gevonden voor het virus en dat is: ‘het diertje’ geen pootjes geven. Dat wilt zeggen dat je zoveel mogelijk het contact met de buitenwereld vermijdt, zodat het geen kans krijgt om te verspreiden. Thuis zitten dus. Dit heeft vervelende gevolgen, vooral voor ouderen en mensen uit de risicogroep. 

Uit een onderzoek in samenwerking met onze Local Heroes kwam onder andere naar voren dat je helemaal niet rijk of succesvol hoeft te zijn om van invloed te zijn op je omgeving. Een klein gebaar van jou, kan voor een ander de wereld betekenen – vooral in deze tijd van corona. Ben jij benieuwd wat jij kunt doen voor jouw omgeving? We hebben een aantal activiteiten voor je opgesomd: 


#1 Start een chatgroep of online community voor de mensen in je omgeving die alleen zijn

Is er iemand in jouw omgeving die alleen woont? Dit kan natuurlijk je oma zijn of een tante of oom, maar je kunt bijvoorbeeld ook een briefje op in jouw appartementencomplex ophangen en eens rondvragen: misschien is de buurvrouw van je vriendje of vriendinnetje ook wel alleen. Zodra zij boodschappen nodig hebben of zodra ze ziek zijn kunnen ze dit in de chatgroep gooien. Uiteraard kun je ook gewoon af en toe met ze appen over koetjes en memes… eh ik bedoel, kalfjes. Op deze manier voelen zij zich naast veel veiliger, ook wat minder alleen! Zie hier ook een handleiding om jouw oma aan de Skype te krijgen. 


#2 Met de hond van een oudere lopen 

Ouderen boven de 60 en mensen met een verhoogd risico moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Het uitlaten van een hond kan daarom een uitdaging worden. De Zaanse Dorine (19) zag dit in en kwam gelijk in actie. In het Noordhollands Dagblad stond haar oproep: “Nu ik toch niet naar school kan en er geen werk is, wil ik graag helpen. Sommige mensen durven niet naar buiten”. Op onderstaande foto geniet Dorine van het strand met haar eigen hond.


#3 Helpen bij huishoudelijke klusjes 

Een crisis brengt vaak onzekerheid en veranderingen met zich mee. Dit heb je vast wel gemerkt bij jouw thuis. Misschien is een van je ouders soms wat vaker gestrest dan normaal of is je moeder of je vader nu thuis aan het werk. Vaak is het dan extra lastig voor ze om werk en privé gescheiden te houden. Hoe fijn is het dan dat jij je ouders een extra handje kan helpen? En of je nu een koning(in) bent in de keuken of liever de stofzuiger pakt: alle kleine beetjes helpen. Hopelijk krijg je er een blijere papa of mama voor terug, zodat iedereen er uiteindelijk blij van wordt – ook jij 😉 


#4 Kleding naar kringloop brengen 

Nu je toch geen school en werk hebt, heb je eindelijk eens zeeën van tijd om je kamer uit te ruimen! Doe je spulletje en kleding die je niet meer gebruikt (maar die nog wel van goede kwaliteit zijn) in tassen of boxen en breng deze naar de kringloop. Op deze manier maak je iemand anders blij met jouw spulletjes! Oja een kijktip voor als je deze Netflix serie nog niet hebt gezien: de opruimgoeroe Marie Kondo geeft echte eyeopeners als het gaat over opruimen. 


#5 Local Hero inspiratie: Apenkooi in de woonkamer 

Onze Local Hero Darren is samen met de gymleraar waar hij zijn MDT plek zou uitvoeren (maar niet door ging door Corona) een YouTube serie begonnen: Apenkooi in de woonkamer. Zodat jongeren naast actief bezig zijn, ook een leuke tijd hebben – gewoon bij hun thuis! 


#6 Andere heldeninspiratie 

– Hashtag #coronahulp 

De hashtag #coronahulp is tot leven geroepen op Instagram en Twitter. Hier kun je nog meer inspiratie opdoen over hoe jij mensen in jouw omgeving kunt helpen. 

Young Impactmakers

Deze site heeft een overzicht van alle Nederlandse Corona ‘initiatieven’: van grote tot kleine gebaren. Of je nu een soep wilt maken voor een oma of een praatje online wilt maken met een vreemde: op deze site vind je vast iets wat bij jou past. Je kunt ook iemand in de zorg een hart onder de riem steken door een online berichtje te sturen of donaties doen aan de voedselbank. Website: https://www.youngimpactmakers.nl/


Heb jij nog andere tips en advies? 

Laat het ons dan weten! Je mag ons mailen naar nynkecoenraads@noordaenco.nl of ons een reactie sturen onder deze post! 


Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.