Hoe ga je van ‘ik weet het niet’ naar ‘ik weet het wel’? Vijf tips!

Talentvolle sprekers hebben de gave om een ervaring over te brengen. Terwijl zij spreken, schets jij vanzelf een plaatje in jouw hoofd. Dat is de kracht van impactvolle communicatie. Elke keer als jij praat ben jij eigenlijk ook een verhalenverteller. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je eenzelfde gebeurtenis wel op duizenden manieren kan vertellen? Dit werkt ook zo voor de woorden ‘ik weet het niet’. Zodra jij deze zin zegt, dan gebeuren er twee ‘grote’ dingen: 1. Je doet jezelf tekort (je weet vaak meer dan je denkt) en 2. de ontvanger kan niet zoveel met jouw antwoord. Je snapt dus waarschijnlijk al, dat het belangrijk is dat jij je hier bewust van wordt. Maar wat doe je zodra je in de ‘ik-weet-het-niet-modus’ schiet? We geven je vijf tips! ▶

Zie elke persoon als een magische deur die met de juiste woorden opent naar oneindige mogelijkheden die jou verder helpen in het leven. Het is aan jou om uit te vogelen hoe deze deur open gaat. 

We geven je hierbij een aantal handige (en makkelijke!) tips om dit te doen: 

  1. Slik de woorden ‘ik weet het niet’ in. 
  2. Onthoud dat de wereld niet zwart/wit is, het leven bestaat veel meer uit ‘grijze’ gebieden. Dat wilt zeggen dat je elke dag, uur of zelfs seconde van gedachten mag veranderen. Er bestaat geen permanent antwoord in het leven, dit is een prachtig gegeven: hier ontstaat namelijk de ruimte voor een gesprek (en voor meer vragen!).
  3. Vertrouw op jouw interesses en kwaliteiten. Stel je oom Kelvin vraagt je ‘Wat wil jij later worden?’ Connect dan met iets kleins dat je interessant vindt of wat je hebt gedaan deze week. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘De afgelopen dagen heb ik ouderen geholpen met Local Heroes en ik vond het geweldig om mensen enthousiast te maken, dat wil later in mijn baan ook doen’. Wellicht zegt jouw oom dan wel ‘Hey, mijn beste vriend is motivatiecoach die mag je heus wel wat vragen stellen!’ – Of als je ooit een stage zoekt, dan weet je dat je die oom kunt contacten! Handig toch?
  4. Wees nieuwsgierig. Vraag je af: wat kan ik leren van deze persoon of hoe kan deze persoon mij helpen? Als het een persoon is die jij kent, vraag dan de vraag terug: “Wat vind je bij mij passen?” of “Wat doe jij eigenlijk voor werk?” Probeer altijd open vragen te stellen, deze houden het gesprek gaande. Vraag en blijf altijd nieuwsgierig. 
  5. Vergeet niet om plezier te hebben.

Gesprekken zijn een creatief speelveld, waarbij leren een einddoel kan zijn. Iedereen is expert in iets en hier kan jij van leren. Of dit nu geschiedenisonderwerpen zijn of handige skills zoals een perfect brood bakken. 

Om dit nog beter onder de knie te krijgen, loont het om eens op papier te zetten wat jou, jou maakt. Vaak zijn de kleine dingen die jij NU interessant vindt namelijk ook interesses die je later terugvindt in jouw baan / projecten / hobby’s of vrijwilligersklussen. Schrijf per dag of per moment op (in je telefoon of op papier) wat jij hebt gedaan en wat je positief is bijgebleven. Dit kan een zin per dag zijn zoals: 

  • Vandaag keek ik een Netflix serie over het brein: ik vond het interessant om te leren over hoe de mens in elkaar steekt. 
  • De buurman heeft een nieuwe Honda NC750X/DCT motor gekocht, ik wil graag eens met hem praten! 

Als je dit een week volhoudt, dan vind je terugkerende thema’s in jouw leven. Deze thema’s zijn voor iedereen anders en dat is wat jou uniek maakt. Misschien ben je wel gek op motors, maar vind je het sleutelen maar niets. Wat je wel leuk vindt is het gedrag van mensen en begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren. Wellicht is dan verkopen of marketing van die motoren helemaal jouw ding. Hier kom je achter door onderzoek en gesprekken te voeren. Dit kan alleen maar als je ‘ik weet het niet’ uit de weg gaat en je nieuwsgierigheid ervoor zet. Zie het als een continu leerproces van nieuwsgierigheid, aandacht, luisteren en leren. Persoonlijke verhalen en ervaringen zijn goud waard: het is prachtig om dit te delen en te mogen ontvangen. 

Wil je jouw ‘ik weet het niet’ omzetten in ‘een mooi verhaal’? Dat kan bij Local Heroes! In 10 weken tijd ga je twee avonden per week Workshops volgen en leuke opdrachten uitvoeren om te ontdekken wat jouw talenten zijn. Daarboven op krijg je ook nog eens een officieel certificaat; staat wel zo mooi op je CV!


Meld je snel aan voor de nieuwe groep op 11 januari!

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.