Eruit springen met jouw CV: hoe doe je dat?

Wat is een cv?

Ben jij op zoek naar werk? Eén van de dingen die dan je nodig hebt is: een goed cv! CV is de afkorting van curriculum vitae, dat Latijns is voor ‘levensloop’. Hierin zet je het ‘levenspad’ dat je al hebt bewandeld: je werkervaring, diploma’s, hobby’s en skills – en het pad dat je nog wilt bewandelen! 

Vaak werpt een werkgever of recruiter een snelle blik op jouw CV waarna deze besluit of jij de geschikte kandidaat bent voor de baan. Het is dus belangrijk dat je een duidelijk overzicht geeft van wat jij allemaal in je mars hebt. 

Maar hoe maak je eigenlijk een CV en hoe zorg jij dat je eruit springt? 

How To Make The Most Of Your Work Experience - Tips From Oodles

Wat moet er in een cv?

De volgende onderdelen moeten minimaal in een CV staan:

  • Personalia 

Denk hierbij aan je naam, geboortedatum en contactgegevens. Als je een rijbewijs hebt kun je deze hier ook benoemen. Heb je een eigen website of portfolio dat relevant is voor de baan? Bingo, deze zet je er ook op! Of solliciteer je op een creatieve functie en is jouw Instagram jouw visitekaartje? Perfect – je weet al wat je te doen staat! Oja, en is jouw e-mailadres ‘catlover112@hotmail.com?’ Vergeet dan niet een neutraal e-mailadres aan te maken, het liefst met jouw naam. 

Adding "work experience" to your resume. | Monkey gif, Baboon, Giphy
  • Werkervaring 

Waar kijkt een werkgever het eerst naar? Juist, relevante werkervaring natuurlijk. Zorg dat je jouw meest relevante werkervaring benoemd. Die vijf bijbaantjes die je maar een maand volhield kun je dus beter achterwege laten. Heb jij als fietskoerier geleerd met tijdschema’s te werken en onder druk te presteren en is dat relevant voor de baan: dan kan je dit er opzetten. Als je bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv on fleek. Tip: benoem in je sollicitatiebrief wat je geleerd hebt per baantje en waarom je denkt dat dit relevant is voor de specifieke vacature. 

Als je nu veel gaten hebt in je CV: Deel dan je werkervaring op in de oplossing in bijvoorbeeld ‘relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’.

Geen werkervaring?

Heb je nog geen of niet zoveel werkervaring? Geen zorgen: vast en zeker heb jij interessante of relevante ervaring opgedaan in projecten en opdrachten voor school of in je sportclub. Benoem welke rol jij hebt gespeeld en welke eigenschappen of talenten goed van pas kwamen. Vrijwilligerswerk kun je ook benoemen! 

  • Opleiding/cursussen 

Zet je opleidingen en cursussen ook weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vermeld er ook bij of je het diploma hebt gehaald. En, heb je een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Vergeet deze niet te noemen!

  • Skills

Kennis en vaardigheden op je cv zetten is zeker een goede manier om te laten zien waarom jij geschikt bent voor de baan. Wees uniek en relevant! Noem bijvoorbeeld specifieke programma’s waar jij goed mee overweg kan of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.

Crowley Demon GIF - Crowley Demon DealWithIt - Discover & Share GIFs

Hoe spring jij eruit? 

  • Persoonlijke alinea 

Introduceer jezelf in een korte en persoonlijke alinea: hierin kun je benoemen waar je het meest van geniet (werkgerelateerd natuurlijk, die house feestjes die je in het weekend pakt mag je achterwege laten ;)). Je kan dus bijvoorbeeld zeggen dat je jouw passie voor het samenwerken hebt ontdekt en dat je daarom bijvoorbeeld de zorg in wilt. Het is daarbij goed om te benoemen waar je heen wilt in de toekomst. Bijvoorbeeld wat je graag wilt leren tijdens de baan. 

  • Kies of maak een duidelijk design 

Het is belangrijk dat je CV duidelijk is. Kies bijvoorbeeld een template op Canva, die een goede structuur biedt voor jouw ‘levensloop’. Maak het niet te bond. Kies bijv. een persoonlijke kleur die bij jouw persoonlijkheid past. Daarbij kun je denken aan dat kleuren ook ergens voor staan: blauw straalt vertrouwen uit en geel bijvoorbeeld creativiteit. 

  • Kies een neutrale foto  

Wel of geen foto op je CV? Wij zeggen: een cv met foto! Het liefst een eenvoudige portretfoto met goed daglicht waarbij je in de camera kijkt en lacht. 

Professional GIFs | Tenor

Andere belangrijke punten:

Alles check? Lees nog even de onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw CV eruit knalt! 

  • Het kan verhelderend werken om samen met iemand aan je CV te werken omdat voor jou dingen vaak vanzelfsprekend zijn (bij Local Heroes doen we dat ook!)
  • Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes.
  • Maak een ‘basis-cv’ en pas deze aan voor een specifieke functie. Op deze manier ben jij de perfecte match! 
  • Maak je cv overzichtelijk: denk aan tussenkopjes, een logische volgorde en uitlijning.
  • Print je cv uit en laat iemand anders er naar kijken: je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm.
  • Sla je cv als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

En last but not least… 

Wil jij gaan voor een homerun?

Dan loont het om eens te kijken naar de inhoud van je CV. Hoe zorg jij ervoor dat jezelf verder ontwikkelt? 

  1. Ga aan de slag als vrijwilliger of help iemand bij jou in de buurt; 
  2. Zoek een cursus of extra vakken bij jouw school of studie;
  3. Word lid van een commissie bij jouw sportclub of studie 
  4. Meld je gratis aan het Local Heroes traject van 10 weken!

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.