Werken op een Australische ranch, een taalcursus in Spanje, aan de slag als au pair op Ibiza of toch vrijwilligerswerk in eigen land? Ongeveer 10% van de scholieren neemt een tussenjaar en de keuzes in dat jaar zijn eindeloos. Kan jij niet wachten op een jaar zonder studeren of heb jij meer dan genoeg aan zes weken vakantie? Kortom: is zo’n tussenjaar vol vrijheden iets voor jou?

Tussenjaar? JA!
Vooral na de invoering van het leenstelsel is het tussenjaar een aantrekkelijke optie. Als je nog niet weet wat je wilt studeren, is het misschien beter nog even te wachten, in plaats van al een jaar studieschuld op te bouwen.
Daarbij heb je nog een leven vol werk en verantwoordelijkheden voor je. Zo’n 40 jaar, om precies te zijn. Je hebt dus nog een lange loopbaan voor de boeg. Het kan echt geen kwaad om die een jaartje uit te stellen.
Maar ondertussen werk je toch al aan je toekomst, want een tussenjaar staat goed op je cv. Bij veel werkgevers heb je een streepje voor als je bijzondere ervaringen hebt opgedaan in een tussenjaar. Zo kan je je onderscheiden van andere sollicitanten.
In een tussenjaar leer je sneller wat bij je past en wie je bent. Je hebt de tijd en ruimte om eigen keuzes te maken, in plaats van dat leraren of ouders dat voor je doen. Zo kom je erachter wat jíj belangrijk en interessant vindt.
Bovendien maakt dat de studiekeuze na het tussenjaar een stuk gemakkelijker. Studies wijzen zelfs uit dat studenten die een tussenjaar hebben genomen minder vaak uitvallen en beter presteren in het vervolgonderwijs.
Een jaar niet studeren is dé kans om avonturen te beleven en uit je comfortzone te stappen (bijvoorbeeld door mee te doen met Local Heroes). Je kunt je tussenjaar volplannen, maar ook je tas pakken, vertrekken en zien wat er gebeurt. Een tussenjaar is ideaal als je houdt van avontuur.
En een tussenjaar hoeft niet duur te zijn! Ook zonder rijke ouders kan je genieten van een tussenjaar. Je kan werken in het buitenland, subsidie aanvragen, crowdfunden of dichter bij huis blijven. Laat je dus niet afschrikken door een eventueel gebrek aan geld.
Tussenjaar? Nee, niks voor mij…
Maar niet iedereen houdt van een jaar zonder structuur. Een jaar zonder duidelijk plan kan doelloos aanvoelen. Natuurlijk hoef je niet altijd een doel te hebben, je kan ook lekker een jaar rustig aan doen. Toch wordt niet iedereen daar gelukkig van.
Als je er een jaar tussenuit gaat, onderbreek je je studieritme. Het kan lastig zijn om na een jaar reizen of werken weer de draad op te pakken. Aan de andere kant; als na het tussenjaar blijkt dat studeren niets voor jou is, is dat ook belangrijk inzicht. Waar je dus dankzij dat jaar achter gekomen bent.
De tijd na de middelbare school en de vervolgopleiding is heus niet je enige en laatste kans op een tussenjaar. Tijdens je studie, na je studie, tussen twee banen; je kan ook besluiten op een later moment in je leven een tussenjaar te nemen. Misschien ben je er nu nog niet klaar voor. Of wie weet heb je er dan nog wel véél meer behoefte aan dan nu.
Jouw verwachtingen
Denk goed na over jouw verwachtingen van een tussenjaar. Wil je vooral weg van huis en andere mensen ontmoeten? Daar heb je geen tussenjaar voor nodig. Op kamers gaan in een andere stad of lid worden van een studentenvereniging is misschien al spannend genoeg.
Twijfel je nog of een tussenjaar voor jou een goed idee is?
Doe hier de test: https://www.theguardian.com/education/2006/aug/19/universityguide.gapyears1