De eerste stap naar de ideale baan? Callisto (20) vertelt hoe!

Wat doe je als je niet zeker weet of de sector waar je in werkt, echt bij je past? Callisto (20) liep even vast. Tot een kennis haar wees op het traject Local Heroes bij haar in de buurt. Ze bloeide op in de groep én kreeg een zetje in de juiste richting: “Voor mij betekent maatschappelijke diensttijd (MDT) persoonlijke groei.”

Callisto volgde een opleiding tot directiesecretaresse, werkte op verschillende plekken en koos uiteindelijk voor de zorg. Toch beviel haar dat niet: “Met ouderen werken lag me toch minder goed dan ik dacht. Maar wat dan wel?” Een kennis wees haar op Local Heroes, waarna ze op gesprek ging bij de projectleider. Ze zei nog dezelfde dag ‘ja’: “Ik had echt het gevoel dat ik meer uit mezelf kon halen. Toen ik hoorde dat je samen met een begeleider gaat zoeken naar wat je wilt, dacht ik: deze sprong in het diepe ga ik wagen”“Ik dacht dat ik de stilste zou zijn. Maar uiteindelijk was ik degene die het meest zei in de groep.”

Lessen volgen om jezelf te leren kennen

Die sprong in het diepe bleek voor Callisto spannend, maar ook leerzaam. Ze besloot het uiterste uit haar MDT te halen: “In de groep, we waren met zijn negenen, kon je echt jezelf zijn. Eerst dacht ik, ik ben vast de stilste. Maar uiteindelijk was ik degene die het meest zei in de groep.” Samen met de andere jongeren volgde Callisto lessen om zichzelf beter te leren kennen. Ze kreeg ook praktische tips, bijvoorbeeld over hoe je je cv verbetert.

“Ik dacht dat ik de stilste zou zijn. Maar uiteindelijk was ik degene die het meest zei in de groep.”

Eerste stap naar de ideale baan

Naast de groepsprojecten, kreeg Callisto individuele begeleiding bij de zoektocht naar haar ideale baan. Ze vertelt wat voor verrassends dat opleverde: “We kwamen er samen achter dat ik creatief en onderzoekend ben. En dat die eigenschappen van pas komen in de retailwereld.” De eerste nieuwe stap in de banenmarkt is voor Callisto gezet: interieurstyling lijkt haar nu wel wat.

“Het voelt goed om een andere kant van jezelf te zien”

Callisto ontdekte een nieuwe kant aan zichzelf: de open kant, in plaats van de verlegen kant die ze van vroeger kende. En dat gunt ze andere jongeren ook. Daarom moedigt ze hen aan: “Soms is het goed om iets voor jezelf te doen. Bij Local Heroes staan ze met 300% energie en tijd voor je klaar. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je meeneemt: pak deze kans om een andere kant van jezelf te zien.”

Dit artikel is geschreven

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.