Darren (20): “Ik heb het vertrouwen teruggekregen in mezelf.”

Na het afronden van de opleiding VMBO basis aan de middelbare school, begon Darren (17) aan de MBO-studie Accountmanager. Daar voelde hij zich helaas niet op zijn plek. Darren stopte in het eerste jaar en zat een paar maanden slecht in zijn vel. Tot een kennis vertelde over MDT (maatschappelijke diensttijd).

Darren vertelt dat hij ‘eigenlijk niks deed’ in die periode: “De moeder van een vriend van mij werkt bij de gemeente. Ze tipte me MDT. En toen had ik twee opties: of een baantje zoeken en werken tot ik aan een nieuwe opleiding kon beginnen, of me opgeven voor maatschappelijke diensttijd.” Omdat Darren voor zijn gevoel niets te verliezen had, ging hij het MDT-avontuur bij Local Heroes in de Zaanstreek aan.

“Het samenzijn in een groep heeft me goed gedaan”

De eerste weken voerde Darren veel gesprekken. Zo leerde hij de groep en de begeleiding kennen. Darren: “Het samenzijn in de groep deed me goed. We bespraken wat we uit deze periode wilden halen.” Darren was, net als een paar andere deelnemers, vooral zoekende naar een passende opleiding. Samen gingen ze op bedrijfsbezoeken. Daar was Darren vooral onder de indruk van welke rollen je binnen een grote organisatie allemaal kunt vervullen.

Sportvideo’s voor kinderen

Sport is de passie van Darren. Hij speelt op hoog niveau korfbal. Local Heroes gaf hem de kans om zijn enthousiasme over sport over te brengen op anderen. “Samen met twee andere jongeren uit het traject mocht ik sportvideo’s maken voor kinderen van de voetbalvereniging. We deelden ze op WhatsApp. Omdat we de video’s voor kinderen maakten en er geen volwassenen meekeken, had ik er vertrouwen in dat het lukte.”“De kleuters vinden me leuk. Net nog, kwam eentje me uitzwaaien toen ik wegging.”

“Na MDT ben ik gaan helpen op een basisschool bij mij in de buurt”

Darren heeft zijn MDT net afgerond, maar zet zich nog steeds vrijwillig in voor anderen. Inmiddels doet hij dat op een basisschool: “Drie dagen in de week assisteer ik de gymmeester. Ik leg oefeningen uit en help de kinderen. Erg leuk. Net nog, toen ik afscheid nam op school, bleef één van de kleuters me uitzwaaien.”

En daarna? Darren heeft inmiddels uitgevogeld dat hij vanaf het nieuwe schooljaar aan zijn passie korfbal gaat werken. Hij schreef zich in voor een opleiding tot topsporter aan het Johan Cruyff College in Amsterdam. Darren heeft nu een stuk meer zin in studeren dan vorig jaar: “Ik zat in een rotperiode en het is me gelukt om daaruit te komen. Ik heb het vertrouwen teruggekregen in mezelf.”

Je gaat ook 10 uur per week individueel een activiteit oppakken die is aangeboden door anderen aan Local Heroes.

Je kunt kiezen:
Een vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie
Er zijn veel verschillende maatschappelijke organisaties in de Zaanstreek actief. Denk bijvoorbeeld aan de Kledingbank, verenigingen, verzorgingshuizen. Ze hebben allemaal een sociale en maatschappelijke taak. Daar kan jij aan bijdragen.

Of

Vrijwilligerswerk bij een bedrijf of een groep bedrijven
Misschien kies jij voor de zakelijke omgeving. Voor bedrijven dus. Ook daar zijn menselijke behoeften belangrijk. Het kan gaan om een event waarbij mensen elkaar écht beter leren kennen, een goede doelen actie, een event waardoor mensen gezonder gaan leven.

Buurtactiviteit organiseren met de groep: In de tweede helft gaan jullie met de hele groep het idee dat jullie bedachten voor een buurtactiviteit, samen tot in de puntjes uitwerken. Hoe regel je alles? Wie doet wat? En hoe gaan jullie erover communiceren? Als alles helder is gaan jullie los! In de actie dus! Je bent als groep in charge van A tot Z: van brainstormsessies en advies ophalen bij experts tot aan het organiseren en het meten van de effecten.